sâmbătă, 6 iunie 2009

Microsoft il arunca pe Bing in lupta cu Google

Multe miliarde de dolari şi ani buni de cercetare au fost aruncaţi în lupta cu cel care deţine, în acest moment, monopolul căutărilor. Atât giganţii IT, cât şi companiile independente sau echipe de cercetare de la universităţi cu renume încearcă, de ani buni, să ţină piept motorului de căutare Google. Microsoft încearcă acum cu un nume nou şi, spun oficialii companiei, un concept revoluţionar de search

Rivalul perfect nu a fost creat încă, dar încercările se înmulţesc cu fiecare an. În vara anului trecut, un grup de foşti angajaţi Google au lansat Cuil, bazându-se pe experienţa lor “din interior”, dar şi pe cea a unui cercetător de la Stanford, să concureze cu “mogulul căutărilor”. Nu au reuşit decât să facă puţină vâlvă media, iar încercarea lor a fost uitată după câteva săptămâni.

Luna aceasta, lansarea lui Wolfram Alpha, proiectul cercetătorului Stephen Wolfram, considerat un copil minune al fizicii, a dat iar speranţe în bătălia căutărilor online. O mare parte a mediei de specialitate l-a primit cu braţele deschise, catalogându-l, însă, drept un “frate tocilar al lui Google”, destinat mai mult “inginerilor”.

Ultima din seria încercărilor este cea a lui Microsoft. După multe brainstorming-uri, compania s-a oprit la numele Bing, care va înlocui ultima tentativă a companiei, Live Search, care, la rândul ei, a luat locul anticului MSN Search.

Bing poate fi găsit la http://www.bing.com si este functional incepand cu 3 iunie. Pentru că o dată cu numele, potrivit unui comunicat de presă al companiei, Bing aduce un nou tip de căutare: este un motor decizional.

“Microsoft a investit miliarde de dolari în aceste servicii care au eşuat să oprească Google, aşa că un nume nou nu are cum să strice. Guru de marketing ai companiei speră ca Bing să nu trimită cu gândul la un club de striptease din Soprano, ci la un clopoţel metaforic, pe care utilizatorii îl aud când găsesc ceea ce au căutat”, comentează cei de la New York Times.

Numele trebuie să surprindă sunetul “descoperirii”, explică Yusuf Mehdi, senior vice president al departamentului online al Microsoft. Ar fi şi mai bine, dacă Bing ar deveni un verb în limbajul obişnuit, aşa cum au reuşit Xerox sau Google. Are un astfel de potenţial, crede Steven A. Ballmer, directorul executiv Microsoft, plus că funcţionează global şi “nu are conotaţii negative sau neobişnuite”.

Experţii în branding citaţi de cotidianul american spun că este un pas bun înainte. Există şi câţiva sceptici printre ei, ca Peter Sealey, fost director de marketing la Coca-Cola: “Bing nu spune nimic. Va fi foarte costisitor să creezi o imagine pentru lucrul acesta, numit Bing”.

Cum vi se par noile motoare de cautare?

(Sursa: http://www.cotidianul.ro)

Niciun comentariu: